2022. október 16., vasárnap

Jézus Krisztus mint Isten Fia és Emberfia: Származik egy vesszőszál

 


Ésa 11,1–2.10  „Származik egy vesszőszál Isai törzsökéből, gyökereiből egy virágszál nevelkedik, akin az Úr Lelke megnyugszik, bölcsességnek és értelemnek Lelke, tanácsnak és hatalomnak Lelke, az Úr ismeretének és félelmének Lelke… És lesz ama napon, hogy Isai gyökeréhez, aki a népek zászlója lesz, eljönnek a pogányok, és az ő nyugodalma dicsőség lesz.”

 

Kicsoda Isai? Milyen kapcsolatban áll a Messiás?


A „virágszál” szó helyesen fordítva: „ág” vagy „zsenge ág”. A „törzsök” olyan kivágott fatörzs, amit benne hagytak a földben. A kép jól érzékelteti, jelzi, hogy a Messiás nem akkor fog eljönni, amikor a Dávid királysága virágzó lesz, hanem akkor, amikor olyan lesz, mint a kivágott fatörzs. Pontosan teljesedett a prófécia. Hosszú hanyatlás után végül római provinciává lett Júdea. Ekkor jött el Jézus mint az Isai (Dávid apja), avagy Dávid „levágott törzsökéből kisarjadó vesszőszál”. E prófécia szerint a Messiás Isai családjából származik, tehát emberként jelenik meg. Felnő, mint a vesszőszál, azaz emberek fiaihoz hasonlóan növekszik gyermekből felnőtté. Ismertetőjele az lesz, hogy „az Úrnak Lelke megnyugszik rajta”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...