2023. július 10., hétfő

Szentlélek gyümölcse

De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. (Gal.5:22)

A szelídség értékes kegyelmi ajándék, amely, ha szívünkbe fogadjuk, készségessé tesz bennünket arra, hogy türelemmel viseljük a szenvedéseket és megpróbáltatásokat. A szelíd ember türelmes, és arra törekszik, hogy minden körülmények között boldog legyen. Aki szelíd, az mindig hálás, boldogsága hálaéneket ébreszt szívében. A szelídek elszenvedik a csalódást és a rosszat, megtorlás nélkül.

A menny a jóságot tartja az igazi nagyságnak. Az ember értékét erkölcsi állapota határozza meg. Lehet valakinek vagyona, és kiváló szellemi képességekkel is büszkélkedhet, mégis értéktelenné válhat, ha a jóság szent tüze nem ég szíve oltárán. (Bizonyságtételek, II. köt., 305. o.) 

A szeretet Krisztus országának törvénye. Isten arra hív bennünket, hogy erre törekedjünk: népe életét szeretet, szelídség és hosszútűrés jellemezze. A türelem, elnéző jóindulat, béketűrés által sok mindent elviselünk anélkül, hogy megtorlásra vágynánk szavakkal vagy tettekkel. (185. levél, 1905) 

Igyekezzünk békességben élni mindenkivel, és a bennünket körülvevő légkör legyen meghitt, barátságos, felemelő! Isten a hiábavaló, közönséges szavakat is hallja. Ha fel akarjuk venni a harcot önző természetünk ellen, akkor állandóan előre kell haladnunk örökölt gyengeségeink, hajlamaink és a saját magunk által kialakított rossz szokásaink legyőzésének munkájában. Türelemmel és jóindulattal, megértéssel sokat tehetünk. Gondoljunk arra, hogy nem alázhat meg minket senkinek a balga beszéde, azonban ha oktalanul felelünk, elveszítjük a győzelmet, amelyet kivívhattunk volna. Vigyázzunk a szavainkra!

Leírhatatlan az öröme és békéje annak, aki Istent a szaván fogja, a Teremtő ígéreteire támaszkodik. A próbák nem zavarják meg, csekélységek nem bosszantják, mert énjét megfeszítette (Galáciai levél 2,20). Lehetnek a kötelességei napról napra súlyosabbak, kísértései hevesebbek, próbái nehezebbek, mégsem ingadozik, mert a szükségleteinek megfelelő erőt nyer Istentől. (Youth’s Instructor, 1902. június 26.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...