2023. szeptember 24., vasárnap

Isten teljes fegyverzete: mellvéd, sisak, öv, páncél, saru

Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellentállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok.Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába, (Ef.6:13-14)

Ez a fegyverzet a papi ruhához hasonlítható. A katonai övének megfelelője a pap öve, A pap öve bizonyos módon készült. Isten világos utasítást adott, hogy miből és milyen színű legyen.

A mellvéd harcoson a pap Hósenje, ami ott volt a 12 drágakő, amely Izrael 12 törzsét jelképezték és a mellvédhez hasonlóan az igazságot jelképezték.

Sisak, amely a katona, harcos fején volt és a süveg, amely a pap fején volt és volt egy korona is, amely ez volt írva „Szentség az Úrnak” Tehát ha összehasonlítjuk őket azt látjuk ugyan az a jelentésük. Ez segít nekünk megérteni, hogy ez nem egy külső harc, nem egy fizikai harc, hanem Isten ezeket a fizikai képeket használja, hogy segítsen nekünk megérteni a belső harcot. Mert a belső harcot nem lehet megmagyarázni mert láthatatlan, de láthatóvá és világossá lehet tenni a fizikai elemen keresztül, amit mindenki megérthet, meg kell értenünk, hogy helyesen használhassuk a példázatot életünk lelki síkján.

Öv az a kapocs, ami mindent összeköt. A Jeremiás 13:11-ben az Úr azt mondja „Mert, ahogy az övet az ember derekához csatolják úgy csatoltam magamhoz Izráel egész házát és Júda egész házát- ezt mondja az Úr, hogy népemmé legyenek a nevem dicséretére és tiszteletemre, de ők nem hallgattak rám” Isten magához csatolja népét, magához köti őket, mert az öv a kötelék „ez az én nevem” ez a kötelék. Mi hozzuk létre Istennek ezt a kapcsolatot, hiszen a papnak kellet az övet magára tennie. Luk.12: 35-36 -ban azt mondja „Legyen derekatok felövezve és lámpásotok meggyújtva” Mit jelent az, hogy „Legyen derekatok felövezve”? Mivel? Látjuk, hogy Pál szerint igazsággal, és a meggyújtott lámpás a szeretet jelképe.

Páncél  Pál azt mondja” Öltsétek fel az igazság páncélját” Az igazságosság a lélek szükséglete, amit tévedés miatt elvesztettünk. És most megkapjuk Krisztus új életét és ez az új élet az igazságot, feddhetetlenséget hoz nekünk. Ő az igazság és mi nem tudunk igazság nélkül élni. Az emberek azért pusztítják el önmagukat, mert igazságtalanságot követtek el velük szemben, vagy ők követtek el igazságtalanságot, és az új élet a rólunk szóló igazság tartalmazza a feddhetetlenséget is a „csomagban”. Nincs többé lelkiismeret furdalásunk, és mások semmi rosszat nem tettek velünk. Az új életben hit által igazak feddhetetlenek vagyunk

.Az Ő gyermekei vagyunk „…és kössétek fel a békesség evangéliumán hirdetésére való késség „saruját” …mondja tovább Pál tehát nagyon világosan fogalmaz, hogy mi egy bizonyos céllal működünk. A lelkünk kimeneténél fel kell legyen kötve a sarunk, mert szükségem van egy kapcsolatra, szükségem van az igazságosságra, ahhoz, hogy vigyem az üzenetet. Érdekes, ahogy leírja őket ezen azoldalon, egymás után, majd a másik oldalon kezdi és azt mondja, „Mindezekhez vegyétek fel a hit pajzsát” -ami tulajdonképpen a lélek bejárata. Mondhatta volna azt is, hogy először a kapcsolat, aztán a hit, a mellvéd. „…amellyel a gonosz minden tüzes nyilát kioldhatjátok”. Tudjuk, hogy a gonosz tüzes nyilai nem fizikai, hanem az egyszerűen a hazugság. Ez az a trükk, amit észre kell venned, amire rá kell jönnöd, meg kell látnod, hogy az egy megtévesztés. Hova tegyük tehát az igazság páncélját? Elöl! Tehát a hit pajzsát is elől használjuk, ez az a hely, ahol most már megtudjuk különböztetni és megtudjuk szűrni az információt. Korábban, míg bűnös természetünk van a gonosz nyilai semmi esélyt nem hagynak. Jön az információ, megijedünk, menekülünk valahová, és az életünk nem tiszta. De, ha rendelkezünk az igazsággal és tudjuk, hogy kik vagyunk, amikor az információ kopogtat az ajtónkon és amikor olvassuk a Szentírást tudjuk hogyan kell értelmezni és akkor nem lehet minket egy információval félrevezetni, hogy félreértsük. És ezért szűrűnk és nem vagyunk hiszékenyek, hogy csak egyszerűen befogadjunk valamit, amit hallunk.

És mondja tovább „Vedd fel az üdvösség sisakját”, ami nem más, mint Krisztus. Ő, ami igazságunk és Ő, ami üdvösségünk. Tehát Krisztus által üdvözülünk, igen, ahogy a süvegen írta „szentség az Úrnak” Már nem törődünk az üdvösséggel mert övéi vagyunk. Már nem a saját üdvösségünkkel törődünk, most már mások üdvösségével törődünk. Ezét mondja ezt „Vegyétek fel… a Lélek kardját, amely Isten beszéde. Most, hogy tisztába vagyok önmagunkról szóló igazsággal, tisztába vagyok azzal az igazsággal is, ami rajtam kívül a Szentírásban van megírva és akkor elfogadom, de nem magamnak. Nem is magamnak olvasom, hanem azért olvasom, hogy tovább tudjam adni és így betölthessem a feladatot, amire elhívtak, mint Isten gyermeke, hogy teljesísem azt.              (Dr. Horst Müller)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...