2022. október 28., péntek

A kinyilatkoztatás: Hogyan tud megőrizni bennünket?


 „Szenteld meg őket a te igazságoddal: a Te Igéd igazság.” (Jn 17,17)

„Felelt néki Simon Péter: Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van tenálad.” (Jn 6,68)
„Kérlek azért Isten és Krisztus Jézus színe előtt – aki ítélni fog élőket és holtakat az ő eljövetelekor és az ő országában –, hirdesd az igét! Állj elő vele alkalmas, alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással! Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mivel viszket a fülük. Az igazságtól elfordítják fülüket, de a mesékhez odafordulnak.” (2Tim 4,1–4)
„Sok hamis próféta támad, akik sokakat elhitetnek… Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek, és akkor jön el a vég.” (Mt 24,11. 14)
 
Lásd még: Jn 10,2–5; Ap csel 17,11; Mt 15,6. 9
 
Isten Igéje nem csupán ismereteket nyújt számunkra, hanem ha valóban nyitott szívvel olvassuk, akkor átformálja, megszenteli jellemünket. Felébreszti vágyunkat a tisztább, nemesebb élet után, s elfordít az értéktelen és felszínes dolgoktól. Segít különbséget tenni a hamis vallásosság és az igaz hit között. Minél mélyebben megértjük, annál könnyebben felismerjük a különbséget a jó Pásztor és az idegenek hangja között, és mi magunk is meggyőződéssel tudjuk képviselni mások előtt Isten hívó szavát.
 
„Csak azok lesznek felvértezve az egész világot foglyul ejtő hatalmas csalással szemben, akik szorgalmasan tanulmányozták a Szentírást, és szeretik az igazságot. A Biblia bizonyságtétele nyomán felismerik az álcázott csalót. A próba senkit sem fog elkerülni. A kísértés rostája megmutatja, ki az igazi keresztény. Vajon Isten népe olyan szilárdan ragaszkodik az Igéhez, hogy érzékei nem fogják megcsalni? Fog-e ragaszkodni a Bibliához – és csakis a Bibliához – ebben a válságban?
Sátán mindent megtesz, amire lehetősége van, hogy az a nap készületlenül találja Isten népét. Ügyeikből akadályt kovácsol számukra, földi kincsekből csapdát állít nekik, nehéz, kimerítő terheket helyez rájuk, hogy az élet gondjaival túlterhelt szívüket a megpróbáltatás napja tolvajként lepje meg.
De Istennek lesz egy népe a földön, amely minden tanítás normájának és minden reform alapjának a Bibliát, csakis a Bibliát tartja. A tudósok nézetei, a tudomány következtetései, a többség hangja, az egyházi zsinatok hitvallásai és határozatai külön-külön és együttvéve sem tekinthetők bizonyítéknak egyetlen hitpont mellett, sem ellen. Mielőtt bármilyen tantételt vagy előírást elfogadnánk, kérdezzük meg, mit mond róla az Úr!
Sátán a figyelmünket Isten helyett folyvást emberekre igyekszik terelni. Rá akar venni bennünket, hogy a Szentírás kutatása helyett püspököktől, lelkészektől, teológus professzoroktól kérdezzük meg, mi a kötelességünk. E vezetők befolyásolásával pedig úgy irányítja a tömegeket, ahogy neki tetszik.” (Ellen G. White: A nagy küzdelem, A nyomorúság ideje c. fej.)
 
Tisztában vagyunk-e azzal, hogy a Szentírás igazságainak ismerete és cselekvése az egyedüli biztonságunk Sátán csalásaival szemben? Sőt, nem csupán megvéd bennünket a tévelygéstől, hanem mi is segítségére lehetünk másoknak a hamis és igaz tanítások megkülönböztetésében.
A Biblia helyes értelmezését is meg kell tanulnunk, hogy igazán megértsük, és ne félreértsük az Ige üzenetét. Napjainkban nagyon sokan hivatkoznak a Bibliára, hogy a saját nézeteiket igazolják vele, de nekünk is vigyáznunk kell, hogy valóban Isten szólíthasson meg bennünket általa. Pascal nagyon egyszerűen fogalmazta meg a Biblia helyes tanulmányozásának alapvető elvét: „Aki úgy értelmezi az Írást, hogy értelmét nem magából az Írásból veszi, az ellensége az Írásnak.” (Gondolatok, 900. töredék)
 
Az Írás értelmezésének biblikus alapelvei:
1. A Biblia igéit a maguk természetes jelentésében kell vennünk.
2. A Szentírásnak sincs más „logikája”, mint az emberi szellem egyéb alkotásainak.
3. Tisztázni kell az adott bibliai részlet „műfaját” (példázat, leírás, jövendölés stb.).
4. Fontos minden kis mozzanat, minden kifejezés és részlet gondos megfigyelése.
5. A kifejezések jelentését a bibliai szóhasználatuk alapján kell tisztázni.
6. Bármely kijelentést vagy szakaszt a maga szövegösszefüggésében kell megérteni.
7. Fel kell kutatnunk az összes párhuzamos igét (és esetleg ellentmondót is: „viszont meg van írva”).
8. A Szentírás témája: a megváltás műve. Középpontja: a megváltó Jézus Krisztus.
9. Ne tegyünk az Igéhez!
10. Ne vegyünk el belőle!
11. „A titkok az Úréi” (fogadjuk el, hogy Isten nem mindent nyilatkoztatott ki számunkra).
12. Meghajlás az Ige nagysága előtt, kitartó fáradozás a megértéséért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...