2022. október 16., vasárnap

Jézus Krisztus mint Isten Fia és Emberfia: Jézus Krisztus együtt érez velünk

 Jézus Krisztus együtt érez velünk

A látszat néha csal

Jézus Krisztus egy ilyen családi tragédiában ad reménységet. Mária és Márta, akiknek házában olyan örömmel tanított, most kétségbe esve keresik a Mestert, mert szeretett testvérük, Lázár, meghalt, és már el is temették. Jézus látszólag semmit sem tesz. De valóban nem tesz semmit Krisztus, látva az emberi veszteséget, tragédiát?

A mélyben egy hatalmas küzdelem húzódik: Krisztus és Sátán, a jó és a gonosz közötti nagy küzdelem. Sátán megbetegíti a legjobbakat is, elveszi szeretteinket és bezárja a sírba. Sátán azonban nem győzhet! A küzdelem már eldőlt, amikor Jézus a kereszten áldozatával legyőzte a halált és Sátánt. Fájdalmat, veszteséget tud még okozni, de a győzelem azé a Krisztusé, aki maga is átélte a veszteség érzését, ezért együtt tud érezni velünk.

Lázár halála megrendítette Jézust. „Az emberi szenvedés láttán, és amiatt, hogy a lesújtott barátok gyászolják a halottat, miközben ott áll a világ Megváltója. "Könnyekre fakadt Jézus" (Jn 11: 35). Bár Isten Fia volt, magára öltötte az emberi természetet, s megindította az emberi bánat. A szenvedés mindig együttérzést keltett szelíd, szánakozó szívében. Sírt a sírókkal, örült az örülőkkel.” (EGW. Jézus élete, „Lázár jöjj ki” c. fejezetből)

Ez a jelenet hatalmas erővel hirdeti, hogy mennyire nem Isten akarata a halál és a szenvedés. Mélyen megrendíti a világ Teremtőjét, Megváltóját, ha látja szeretett teremtményei szenvedését és fájdalmát.

„Tiértetek, hogy higgyetek”

„Mindenki számára, aki el akarja érni Isten vezető kezét, az a legmélyebb csüggedés órája, amikor a legközelebb van az isteni segítség. Később hálásan tekint vissza útjának legsötétebb szakaszára…Ő minden kísértésből és próbából erősebb hittel, gazdagabb tapasztalatokkal fogja kihozni az embert.” (EGW. Jézus élete, „Lázár jöjj ki” c. fejezetből)

Mindenek felett való örömhír azonban, hogy Jézus Krisztus nem csak együttérez velünk, nem csak vígasztal bennünket, hanem jön, és egyszerű, de erővel teli szavával – „jöjj ki” – előhív bennünket. Jézus Krisztus ÚR a személyes tragédiában! ÚR a halál felett!

„Vegyétek el a követ”

„Krisztus megparancsolhatta volna a kőnek, hogy mozduljon el, s az engedett volna szavának. Utasíthatta volna a Mellette álló angyalokat, hogy tegyék ezt meg. Parancsára láthatatlan kezek távolították volna el a követ. Azonban emberi kezeknek kellett elvenniük azt. Krisztus így mutatta be, hogyan működik együtt az ember Istennel. Amit emberi erő megtehet, azt nem isteni erő hivatott megtenni. Isten nem mellőzi az emberi segítséget. Erősíti, együttműködik vele, amikor az ember felhasználja a kapott erőt, képességeket.” EGW. Jézus élete, „Lázár jöjj ki” c. fejezetből)

Addig, amíg valósággá válik a feltámadás, Jézus Krisztus arra hív bennünket, hogy csatlakozzunk Hozzá, hogy ami rajtunk múlik, tegyük meg: vigasztaljuk, bátorítsuk, támogassuk azokat, akik gyászolnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...