2022. október 16., vasárnap

Jézus Krisztus mint Isten Fia és Emberfia: Ószövetségi előkép


Melyik ószövetségi előkép ábrázolja szemléletesen a Megváltó testtélételének célját?

1Móz 28,11–14 • „ [Jákób] jutott egy helyre, ahol meghált, mivelhogy a Nap lement. Vett egyet annak a helynek a kövei közül, a feje alá tette, és lefeküdt azon a helyen. Álmot látott: Íme, egy lajtorja (létra) volt a földön felállítva, melynek teteje az eget érte, és íme Isten angyalai fel és alá jártak azon. Az Úr állt azon, és szólt: Én vagyok az Úr, Ábrahámnak, a te atyádnak Istene, és Izsáknak Istene…

Tebenned és a te magodban áldatnak meg a föld minden nemzetségei.” Jn 1,52 •

 „Mondta Jézus: Bizony, bizony mondom néktek, mostantól fogva meglátjátok a megnyílt eget, és Isten angyalait, amint felszállnak és leszállnak az Emberfiára.”


(Kit ábrázolt tehát a létra Jézus saját magyarázata szerint? Miért éppen abban a helyzetben kapta Jákób ezt a kijelentést?)

„Ebben a látomásban a megváltás terve tárult fel Jákób előtt. Nem teljes egészében, hanem bizonyos részleteiben, amelyek akkor lényegesek voltak számára. A titokzatos létra, melyet Jákób álmában látott, ugyanaz volt, mint amelyre Jézus hivatkozott Nátánáellel folytatott beszélgetésében, amikor ezt mondta: »Meglátjátok a megnyílt eget, és az Isten angyalait, amint felszállnak és leszállnak az Emberfiára.« (Jn 1,52)

Mindaddig, amíg az ember nem lázadt fel Isten uralma ellen,szabadon érintkezhetett Istennel. Ádám és Éva bűne azonban elválasztotta a földet az égtől, az ember nem lehetett többé közösségben Alkotójával. A világ azonban mégsem maradt magára reménytelenül. A létra jelképezi Jézust, az Istentől rendelt Közbenjárót. Ha Õ nem hidalta volna át érdemei által a bűn okozta szakadékot, akkor a szolgáló angyalok nem érintkezhetnének az elbukott emberrel. A gyenge és tehetetlen embert Krisz­tus köti össze a végtelen erő forrásával.” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták, 182. o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...