2022. november 20., vasárnap

Reformáció: Krisztus zászlóvivői


 A történelem kiemelkedő eseményeinek izgalmas világába kalauzol el Ellen G. White: Krisztus zászlóvivői című könyve (a szerző A nagy küzdelem címen megjelent művének első fele). A keresztény egyház kialakulását követően mind többen és többen álltak Krisztus zászlaja alá. Először csodálkozás és megvetés volt az osztályrésze azoknak, akik bátran vállalták Krisztus nevét. Csakhamar azonban véres üldözés kezdődött. A veszély mégsem szabott gátat az evangélium terjedésének, sőt, több helyre eljuttatta azt.

A reformáció évszázadait áttekintve megismerkedhetünk névtelen hívők és kimagasló egyházi személyiségek életének fontos eseményeivel, miközben régi korok élet-halál harcának nehéz döntéseire vetődik a fény. A reformátorok fordulatos életéről olvasva látjuk, hogy nem addig ismeretlen tanítás hírnökei voltak, hanem Isten Szentlelke vezetése nyomán újra felfedezték azt, ami mindig is központi tanítása volt a Bibliának. Isten nagyszerű emberek hűséges serege által gondoskodott arról, hogy üzenete szüntelen hallható legyen.
Mi volt a bátor hitvallók titka? Mi tette képessé őket arra, hogy saját életüknél is jobban ragaszkodjanak Isten szavához? Ha feltárulnak a Szentírás lapjai, Isten szeretete lebilincselő erővel keríti hatalmába azokat, akik vállalkoznak megismerésére, dacolva előítéletekkel, tiltással, életveszélyes fenyegetéssel. Aki pedig önkinyilatkoztatásából igazán megismeri Krisztust, annak életében új értékrend áll fel. Felejthetetlen olvasmányt talál e könyvben a Szentírás jó ismerője, de az is, aki még kevéssé jártas a Bibliában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...