2022. november 21., hétfő

Miért választotta Jézus Júdást

 ...ha tudta, hogy elfog veszni?

 Isten az akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére jusson. Ezért nem csak azokat hívja el az igaz életre, akikről előre tudja, hogy üdvözülni fog, hanem másokat is. (Szentírás szerint Isten tudja, ismeri előre az ember szabad választásai nyomán kirajzolódó döntéseit, és nem pedig előre elrendeli azokat!) 

„Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak”(Máté:22/14)

Azonban azokat nem hagyja magukra, akikről előre ismeri, hogy nem fogják, mert nem akarják a szeretetés az önzetlenség útját választani. Isten eljárásaiból kitűnik, hogy nem közömbös az elveszett sorsa iránt.

Megváltozásuk érdekében mindent megtesz értük, semmilyen körülmények közt sem mond le róluk. Jézus bizalommal fogadta magához, Júdás azonban nem tért meg, lelkileg nem született újjá, pedig elengedhetetlen volt a szívbéli átalakuláshoz. Értelmileg felfogta az igazságot és lelkesedett is érte, de nem tudott teljesen azonosulni vele. Az újjászületésben az ember logikája, gondolkodásmódja, életfeltétele is megváltozik. A becsvágy, az önérdek eltűnik. Megszületik az emberben az igazi hit, amely által azonosulni tud Isten elgondolásával, lelkületével, szeretettörvényével. Szíve mélyéből átadja magát Teremtőjének. Júdásnál ami későbbiekben kiderül, ez nem történt meg. Indítékai emberi elképzelései nem változtak meg gyökeresen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...