2022. október 29., szombat

A természet működése: „Az Ő alkotása vagyunk”

 

„Nagy Isten az Úr, és nagy király minden istenen felül. Akinek kezében vannak a föld mélységei, és a hegyek magasságai is az övéi. Akié a tenger, és ő alkotta is azt, és a szárazföldet is az ő kezei formálták. Jöjjetek, hajoljunk meg, boruljunk le, essünk térdre az Úr előtt, a mi alkotónk előtt!” (Zsolt 95,3–6)
 „(Mondjátok meg hát nékik: Az istenek, akik az eget és földet nem alkották, el fognak veszni e földről és az ég alól!) Ő teremtette a földet erejével, ő alkotta a világot bölcsességével, és ő terjesztette ki az egeket értelmével.” (Jer 10,11–12)
„Az Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik. Sem embereknek kezeitől nem tiszteltetik, mintha valami nélkül szűkölködnék, holott ő ád mindeneknek életet, leheletet és mindent, mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.” (Ap csel 17,24–25. 28)
 
A Szentírás hitelességét, igaz voltát fogadjuk el, ha a hatnapos teremtést valóságos ténynek tartjuk. A teremtés a legfőbb bizonysága annak, hogy az Úr az egyedüli Isten, akiben van az élet, és aki egyedül képes anyagot és élőlényeket alkotni, s működésüket állandóan fenntartani. Ha hiszünk ebben, akkor elismerjük Isten mindenekfeletti hatalmát – Teremtőnkét, aki egyedül méltó teremtményei imádatára. Lásd: Jel 4,11; Zsid 11,3; Ésa 40,21–26; Zsolt 33,6–8; Rm 1,20–21.
 
„A természet működése értelem jelenlétét bizonyítja, és olyan Lény cselekvő tevékenységét, aki az egész mindenséget akarata szerint mozgatja. A föld nem a természetben rejlő őserővel hozza meg évről évre a termését. A nap körüli keringésre sem egy személytelen erő készteti. Bolygónk irányításában szünet nélkül a végtelen hatalom keze munkálkodik. Istennek szüntelenül gyakorolt hatalma tartja Földünket állandó mozgásban. A menny Istene szakadatlanul munkálkodik: az Ő hatalma készteti a növényeket virágzásra, hatalma által sarjad ki minden levél, rügyezik ki minden bimbó. Istenről tanúskodik minden esőcsepp és hópehely, minden fűszál, levél és virág… Istenben élünk, mozgunk és vagyunk – minden lélegzet, minden szívverés az örökké jelen lévő Isten hatalmának szüntelen bizonyítéka.” (Ellen G. White: Bizonyságtételek, VIII. köt., Isten a természetben c. fej.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor

Csendes órák, meghitt percek : William Miller: Egy amerikai reformátor :   Biblia tanulmányozása során erősödött meg a hite, hogy Jézus hama...