2022. október 17., hétfő

Milyen választás elé kerül minden ember?


Jel 3,10 
"Mivel megtartottad az én béketűrésre intő beszédemet, én is megtartalak téged a megpróbáltatás idején, amely az egész világra eljön, hogy megpróbálja e Föld lakosait."

1Kir 18,21, Malak 4,5 "Odamenvén Illés az egész sokasághoz, mondta: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek Őt, ha pedig Baál, kövessétek azt."
Mt 24,9-13 "Akkor (...) gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért. Akkor sokan megbotránkoznak, elárulják egymást és gyűlölik egymást. Sok hamis próféta támad, akik sokakat elhitetnek. És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. De aki mindvégig állhatatos marad, az üdvözül."

Amikor a Krisztus eljövetele előtti próbatételről hallunk, rendszerint a természeti katasztrófák, a félelmek, a nélkülözések jutnak eszünkbe, és Krisztus megtartásra vonatkozó ígéretét is úgy értjük, hogy ezekben megoltalmaz. De a próbatétel ideje mindenekelőtt egy hitpróbát jelent, és a megtartás ígérete is erre vonatkozik elsősorban.
Mi is bálványimádó korban élünk éppúgy, mint Illés. Talán most nincsenek látható szentélyek. Bálványokon sem pihen meg a szemünk. Mégis ezrek követik e világ isteneit: a gazdagságot, dicsőséget, élvezeteket és tetszetős meséket. A tömegeknek téves fogalmaik vannak Istenről és tulajdonságairól. Éppúgy hamis istent szolgálnak, mint ahogy azt Baál imádói tették. Még a magukat keresztényeknek vallók között is sokan kötődnek olyan elvekhez, amelyek következetesen szembehelyezkednek Istennel és igazságával. Elfordulnak Istentől, és az embert dicsőítik. Az emberiség olyan régóta hódol emberi nézeteknek és emberi szokásoknak, hogy majdnem az egész világnak vannak bálványai. Nincs messze az az idő, amikor minden ember próbára lesz téve.

A hit és az ima emberei a Lélek indítására szent lelkesedéssel lépnek elő, hogy azt hirdessék, amit Isten mond nekik. Bírsággal és bebörtönzéssel fenyegetik őket. Egyeseknek pedig magas állást ajánlanak fel, és egyéb jutalmakkal és kedvezményekkel próbálják rávenni őket hitük megtagadására. De ők rendíthetetlenül így válaszolnak: "Mutassátok ki Isten Igéjéből tévedésünket!"
A törvényszék elé állított hívők ékes bizonyságot tesznek az igazságról. Így jut el az igazság olyan emberek ezreihez is, akik különben mit sem tudnának róla. Amikor a támadások erősödnek, Isten szolgái elbizonytalanodnak, mert azt hiszik, ők hozták magukra a bajt. De lelkiismeretük és Isten Igéje meggyőzi őket arról, hogy helyesen cselekedtek. És bár a próbák még tartanak, ők erőt kapnak elviselésükhöz. A harc egyre súlyosabb lesz, de a veszéllyel együtt nő a hitük és a bátorságuk is. Ezt mondják: "Nem merjük a világ kegyének elnyeréséért Isten szavát megmásítani, szent törvénye egy részét lényegesnek, más részét lényegtelennek tartani. Az Úr, akit szolgálunk, meg tud minket szabadítani. Krisztus legyőzte a Föld hatalmasságait, mi pedig féljünk a legyőzött világtól?" (Ellen G. White: A nagy küzdelem/Korszakok nyomában, 540-543. o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jézus Krisztus tanításai

A menyegző - Krisztus átveszi országát

  „Akik készen valának, bemenének vele a  menyegző be, és bezáraték az ajtó.”(Mát 25:10 )  A  menyegző   azt a jelenetet szimbolizálja, amik...